Znáte REBARBORU?

27.05.2010 18:00

Rebarbora nebo-li reveň pochází z Asie, z tibetské oblasti, kde ji pěstovali již před 3000 lety. Do Evropy se dostala až ke konci středověku. V 18. století se začala hojně pěstovat i na Moravě.

Rebarbora je charakteristická svojí kyselou chutí, která je způsobena vyšším obsahem kyseliny citronové. Obsahuje mnoho vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, díky nimž nejsou zdravotní účinky rebarbory zanedbatelné.

Pomáhá např.:

  • při ochablosti střev a zácpě
  • zbavuje tělo škodlivin
  • posiluje svaly, nervy a kosti
  • pomáhá při hubnutí
  • posiluje pokožku a vlasy

I když rebarbora se řadí mezi zeleninu, je prakticky výhradně používána jako ovoce. Rebarborové řapíky používáme v kuchyni k příprav koláčů, buchet, džemů, pyré... Můžeme ji i zmrazit, kdy reveň je po rozmrazení skoro stejně dobrá jako čerstvá. Řapíky oloupeme, umyjeme a nakrájíme. Pak si na nich už jen pochutnáváme. Mezi nejoblíbenější recepty patří rebarborový koláč a rebarborová buchta. Lze kombinovat i rebarboru společně s jablky v jablečném závinu.

Existují dva druhy rebarbory, kdy jeden je používán ke konzumaci a ten druhý k výrobě léků.
Kořen rebarbory se používá jako droga, proto není vhodný pro těhotné ženy. Listy rebarbory jsou zase jedovaté, proto jediná část, která se konzumuje, je jen její řapík.

Zpět

Vyhledávání

© Aura centrum zdraví Brno - 2008 Všechna práva vyhrazena.